Τι κέρδισαν όσοι κατάφεραν να νικήσουν το άγχος και να πάρουν ξανά τον έλεγχο των επιλογών τους. Από τον Γιώργο Μίλεση, MSc, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.
Ίσως δεν υπάρχει πιο ύπουλη παγίδα από την άμεση, μαγική λύση σε ό,τι αφορά τον ψυχικό μας κόσμο. Φάε, πιες ή κάπνισε για να μην σκέφτεσαι, για να μουδιάσει το μυαλό, για να αλλάξει η διάθεση, για να αντιμετωπίσεις διαφορετικά την πραγματικότητα... Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πλάνες, που εσκεμμένα βυθίζουμε στον εαυτό μας.
Δεν αλλάζει όμως τίποτα με αυτόν τον τρόπο, δεν λύνονται τα προβλήματα και καταλήγουμε να απογοητευόμαστε και να παραιτούμαστε ολοένα περισσότερο. Από την εμπειρία μου, προσπαθώντας να καθοδηγήσω καθέναν από εσάς στην καθημερινότητά του, καταλήγω εν τέλει ότι «αν η μέρα φαντάζει αγώνας, θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα γι' αυτόν, όπως ακριβώς ένας αθλητής».
Όπως λοιπόν ο αθλητής υψηλού επιπέδου φροντίζει το σώμα και το περιβάλλον του πριν από τη μεγάλη δοκιμασία, έτσι και όσοι κατάφεραν να σπάσουν το φαύλο κύκλο της αυτοτιμωρίας (για τα λάθη) και του κανακέματος (για παρηγοριά) άλλαξαν τον τρόπο που βιώνουν οι ίδιοι την καθημερινότητά τους. Όσοι λοιπόν νίκησαν το άγχος και πήραν ξανά τον έλεγχο των επιλόγων τους...
Σήμερα, κοιμούνται καλύτερα. Για να συμβεί αυτό περιορίστε την καφεΐνη, καταρχήν μέχρι τις 5.00 μμ, αγοράστε ένα μπλε φωτάκι για την κρεβατοκάμαρα (σ.σ. βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης, που μας ρίχνει σε βαθύ ύπνο) και ξεκινήστε νωρίτερα την προετοιμασία για ύπνο. Πιείτε γάλα ή χαμομήλι, πριν ξαπλώσετε. Κλείστε την τηλεόραση και πάρτε ένα βιβλίο μαζί σας για να νυστάξετε περισσότερο. Θα πρέπει να κοιμηθείτε όσο νωρίτερα γίνεται, για τουλάχιστον 6 ώρες, ώστε να έχετε καλύτερη απόδοση την επόμενη ημέρα, αλλά και για να μπορέσετε να ελέγξετε την όρεξή σας.
Αρρωσταίνουν λιγότερο. Ο καλύτερος ύπνος και το ισορροπημένο φαγητό θα δυναμώσει το σώμα και το πνεύμα μας. Αυτό όμως που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι η κατάλληλη πρόσληψη βιταμινών του Β-συμπλέγματος, Α, C, μαγνησίου και κατάλληλης ποσότητας πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται η χορήγηση συμπληρώματος διατροφής (με γλουταθειόνη, γλουταμινικό, γλυκίνη, κυστεΐνη, αντιοξειδωτικά κ.α.) για την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Απομάκρυναν τη ζάχαρη. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη ζάχαρη. Επειδή ακριβώς δεν έχει θρεπτική αξία, η υψηλή πρόσληψή της αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί και να εξαντλεί τα αποθέματά του σε «πρώτες ύλες». Ως συνέπεια αυτού, νιώθουμε κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση πνευματικής απόδοσης.
Περιόρισαν την κατανάλωση αλκοόλ. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση το αλκοόλ δεν μας χαλαρώνει, αλλά αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης που οδηγεί σε ανησυχία, αδυναμία ύπνου και εκνευρισμό. Γι' αυτό αποφύγετε το αλκοόλ, ειδικά κοντά στην ώρα του ύπνου.
Απέκτησαν ένα στρατηγικό σχέδιο διατροφής. Δεν πειραματιζόμαστε μόνοι μας -δεν είναι θέμα ντροπής ή εγωισμού- οι σπασμωδικές κινήσεις θα ανατροφοδοτήσουν το άγχος και την απογοήτευσή σας, με εκκωφαντικό τρόπο. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια. Πρέπει να αξιολογηθούν οι καθημερινές σας πρακτικές, να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης για να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά και οι όποιες ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά. Αρκούν μόνο μερικές εβδομάδες για νιώσετε τη διαφορά!
Έβαλαν προτεραιότητες. Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που δεν είναι πραγματικά αναγκαία να κάνετε και βγάλτε τα από το πρόγραμμά σας.
Άφησαν τα προβλήματα της δουλειάς για το γραφείο. Δεν θα αλλάξει κάτι αν επαναλαμβάνουμε το trailer των εργασιακών προβλημάτων μέχρι το επόμενο πρωί. Μετά την έξοδο από το γραφείο, ασχοληθείτε με οτιδήποτε εκτός δουλειάς. Δοκιμάστε να αποσυμπιεστείτε προτού γυρίστε σπίτι, για να αποφύγετε τις υπερβολές όταν επιστρέψετε.
Επικεντρώθηκαν στο παρόν, όχι στο παρελθόν. Αν κάνατε ένα λάθος στο παρελθόν, μάθετε από αυτό αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Βοηθά επίσης να αφήσετε πίσω κάθε μνησικακία/παράπονο που αφορά το παρελθόν, αντί να επιμένετε σ' αυτά.
Μίλησαν για τις ανησυχίες τους! Η κουβέντα με έναν φίλο ή έναν ειδικό βοηθά να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας, ενώ παρέχει ψυχολογική υποστήριξη. Μιλώντας για ένα πρόβλημα σε κάποιον, συχνά βοηθά να αποκτήσετε πιο αντικειμενική οπτική των συναισθημάτων και των σκέψεών σας, αλλά και να δείτε τις λύσεις πιο εύκολα.
Βρήκαν ένα τρόπο διαφυγής, μια διέξοδο. Η ενασχόληση με τα παιδιά, η άσκηση, μια δημιουργική ενασχόληση/hobby, η κουβέντα με φίλους (εκτός δουλειάς), ένας περίπατος ή ένα cinema, ο σχεδιασμός μιας εκδρομής ή ενός ταξιδιού πραγματικά μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση.
Πρόσεξαν τα θετικά σημεία της ζωής τους. Προσδιορίστε τα δυνατά σας σημεία. Πολλοί άνθρωποι κρύβουν τις ικανότητές τους από τον εαυτό τους, περισσότερο από ότι τις «αποκαλύπτουν» σ' άλλους.
Αποδέχθηκαν ό,τι ένιωθαν. Είναι ευεργετικό το να αποδεχθούμε ότι βιώνουμε μια κακή μέρα, που τίποτα δεν πάει καλά. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να αλλάξουμε σπασμωδικά τη διάθεσή μας, με φαγητό, πότο ή φάρμακα. Ό,τι κι αν νιώθετε, να θυμάστε ότι είναι εφήμερο, θα περάσει και αύριο είναι μια άλλη μέρα...
Αυτό εν τέλει είναι και το ζητούμενο, να αποδεχθούμε ότι μπορεί να νιώσουμε και άσχημα, ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε (άλλη) μια κακή μέρα, ότι όλα αυτά που ζούμε είναι εντός προγράμματος και δεν συμβαίνουν μόνο σε εμάς. Αν αλλάξουμε το πώς εμείς οι ίδιοι ζούμε το παρόν, όλα αυτά πλέον αποκτούν διαφορετικό νόημα.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
πηγή: clickatlife.gr